Változhat a szakképzési hozzájárulásról szóló törvény

szakképzési hozzájárulásA jelenleg hatályban lévő törvény nem engedi meg, hogy együttműködési megállapodás, illetve tanulószerződés alapján folytatott gyakorlati képzés együttesen figyelembe vehető legyen a hozzájárulási kötelezettség elszámolásánál, illetve a kötelezettséget csökkentő tételek együttesen is alkalmazásra kerülhessenek. Erre azonban a benyújtott törvényjavaslat lehetőséget adna. Mindezek mellett újra teljesíthető lenne a szakképzési hozzájárulás a saját munkavállalók számára szervezett képzési költségek meghatározott részével.

A blog kiemeli: a saját munkavállalók képzési költségei azon kötelezettek esetében lennének elszámolhatóak, akik havonta legalább 45 fő tanulószerződéses tanuló gyakorlati képzését végzik. Az elszámolhatóság aránya is lényegesen csökken, hiszen az nem haladhatja meg a bruttó kötelezettség 16,5 százalékát.

A szakképzési hozzájárulás alapja és mértéke nem változik, azt továbbra is az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékalapja után kell számítani 1,5 százalékos mértékkel.

Módosulhat azonban ennek a bevallási rendje és határideje. Eddig ugyanis az adózóknak a szakképzési hozzájárulás bevallási kötelezettségnek egy külön e célra rendszeresített nyomtatványon kellett eleget tenni, míg a jövőben ezt várhatóan a havi adó- és járulékbevallás részeként kell majd teljesíteni.

A benyújtott törvényjavaslat alapján az éves szakképzési hozzájárulási kötelezettség bevallását január 12-ig kell elküldeni.