Valóban csak többéves tapasztalattal, vagy műszaki végzettséggel lehet elhelyezkedni?

 

Még a fizetés nélküli gyakornoki pozíciókra is többszörös a túljelentkezés. A vélt vagy valós piaci igényekre válaszul a kormány is elsősorban a mérnöki és IT tanulmányokhoz biztosít ösztöndíjat. Felvetődik a kérdés, hogy mit tehetnek más szakterületek képviselői? Az ő szempontjukból kiemelten fontos az, hogy a felsőoktatásból kilépve mit mutat az önéletrajzuk. Csupán az iskoláik felsorolása, vagy ezeken kívül impozáns szakmai gyakorlatok, diákmunka tapasztalatok is olvashatóak benne? Ezek jelenthetik számukra a belépőt a munkaerőpiacra.

A HVG Állásbörze állásajánlataival, előadásaival és egyéb programjaival igyekszik megoldásokat nyújtani nem csupán a mérnöki és IT, hanem a jó nyelvtudással vagy gazdasági végzettséggel rendelkező, és a versenyszféra egyéb területein elhelyezkedni akaró álláskeresők számára is.

11. HVG Állásbörze

2012. szeptember 26-27. 10:00 – 18:00

SYMA Rendezvényközpont

Kiket keresnek a cégek?

A HVG Állásbörzén kiállító cégek nagy részét a Shared Service Centerek, valamint a járműiparban érdekelt és IT területen tevékenykedő vállalatok teszik ki, akik mérnököket, informatikusokat, gazdasági/pénzügyi végzettségű és az idegen nyelveket jól beszélő szakembereket keresik. Ezekben a szektorokban napjaink gazdasági körülményei ellenére sem figyelhető meg létszámstop, továbbra is toborozzák az említett területek szakembereit.

A HVG Állásbörzére a kiállító munkaadók átlagosan 16 állásajánlattal érkeznek, de van olyan munkaadó is, aki akár 150 jelentkezőt is vár. Többségük egyaránt keres diákokat, pályakezdőket, néhány éves tapasztalattal rendelkező és senior szakembereket is, sőt, a végzettséget tekintve is szerteágazó a kínálatuk: 68%-uk mérnökök, 66% informatikai szakemberek jelentkezését is várja, 67% gazdasági területekre keres munkaerőt, 47% pedig elsősorban nyelvtudást igénylő állásokat kínál, és 45% további területekre is várja a pályázók jelentkezését.

A vállalatok 79%-a kínál pályakezdő ajánlatokat, 81%-uk tapasztalatot igénylő állásokat, 45%-nál vezetői karrier lehetőségek is vannak, 66% pedig senior szakembereknek szóló pozíciókat is kínál. Ezek mellett a cégek 48%-ánál találnak a végzés előtt álló diákok szakmai gyakorlati, 21%-ánál pedig diákmunka lehetőségeket, valamint 26%-uk még diplomamunka-írási lehetőséget is biztosít.


Tematikus előadások – idén már három előadótéren

A HVG Állásbörze szervezői a korábbi rendezvényekhez hasonlóan idén ősszel is arra törekszenek, hogy a látogatók számára olyan előadásokat biztosítsanak, amelyek kifejezetten az aktuális munkaerő-piaci problémákat dolgozzák fel, illetve a legújabb fejlesztéseket mutatják be különböző szakterületeken, valamint a felsőoktatást és általánosságban véve a tanulást érintő legfontosabb témaköröket veszik górcső alá. Ezek alapján a látogatók érdeklődésüknek megfelelően három különböző előadótér közül választhatnak:

  • ·         Képzési Fórum– a börze legújabb előadótere: A felsőoktatáshoz, annak változásaihoz és különböző egyéb képzésekhez kapcsolódó előadások lesznek megtalálhatóak itt.
  • ·         Karrier Fórum: Az előadások karrierépítéssel, álláskereséssel és munkavállalással kapcsolatos témaköröket dolgoznak fel.
  • ·         Szakmai Fórum: Bemutatásra kerül számos, főként a mérnöki, IT és gazdasági szakterületek aktuális érdekessége, illetve több vállalat részletesen ismerteti a náluk megvalósítható karrier utakat.

Szakmai Túraállomások – a hatékony kapcsolatfelvétel eszköze

A látogatók könnyebb eligazodásának érdekében a szervezők már egy éve színkódokkal és jelmagyarázattal látják el a tájékoztató mappákat, valamint a helyszíni és online standokat is annak érdekében, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő kiállítót, és a kiállítók is könnyen megszólíthassák a számukra érdekes álláskeresőket.

A találkozás hatékonyságának növelése érdekében az idei rendezvényen a kiállítókkal karöltve kerültek létrehozásra a Szakmai Túraállomások, amelyek a vállalatok különféle, elsősorban mérnököknek és informatikusoknak szóló aktivitásait, játékait jelentik. A térkép és a hozzá tartozó menetlevél a mérnöki és IT mappákban lesz megtalálható az állásvásár helyszínén. A Szakmai Túraállomások segítségével még könnyebbé válik a kapcsolatteremtés a cégekkel, valamint a látogatók a feladatok megoldásával a szakmai tudásukról és rátermettségükről is tanúbizonyságot tehetnek, így akár a szakmai interjú egy részét a helyszínen is teljesíthetik.

Az IT Services Hungary standjánál például a mindennapi IT feladatokhoz kapcsolódó kérdésekre helyes választ adó informatikusok jutalma egy „meghívó” lehet a cég kiválasztási folyamatának következő szintjére. Elsősorban mérnököknek szóló aktivitással jelenik meg az Audi Hungária, akik a vállalat teljesen valósághű vezetés-szimulátorát is bemutatják, és az állásaikra jelentkezők ki is próbálhatják azt.

Nyereményjátékok az állásbörzéhez kapcsolódóan:

Az álláskeresés is könnyebb lehet társaságban, hiszen többen egyszerre hatékonyabban feltérképezhetitek a rendezvény álláskínálatát, programjait. Ezt támogatja az „Ajánld a börzét!” című játék, amellyel értékes nyereményekhez juthatnak azok a regisztrált felhasználók, akik minimum 3 ismerősnek ajánlják a rendezvényt az állásbörze honlapján keresztül, bejelentkezett felhasználóként. Az ajánlásokat a börze honlapján keresztül lehet megtenni, a fődíj egy Samsung Notebook Series 7.

Az állásbörzére való felkészülés nagymértékben növelheti az álláskeresés sikerességét. A rendezvény szervezői jutalomban részesítik legszorgalmasabb látogatókat a Pontgyűjtő játékkal. Az itt összegyűjtött pontokat egyedülálló, személyre szabott karrier tanácsadásokra válthatják be a résztvevők. 200 pont felett értékes ajándékok kerülnek kisorsolásra, a fődíj egy Audi A6 Limousine egy hétvégére.

Gyere el, ott találkozunk!

hvg állásbörze ősz

 www.hvgallasborze.hu