Ötvenezer munkahely fog még eltűnni a versenyszférából

költségvetési hiányBajnai Gordon úgy látja, az országból menekül a munkahelyteremtő pénz. "A beruházási ráta már 14 százalék alatt van, ami azt jelenti, hogy az éves értékcsökkenésnél kevesebbet fektetnek be a gazdaságba. Nem egyszerűen nem nő a termelés bázisa, hanem szűkül. Ahogy a három-négy éve eldöntött Audi, Mercedes, Opel beruházások most lépnek be a gazdaságba, úgy a most kivont, vissza nem forgatott pénzek majd három-négy év múlva mutatják meg nagyon káros hatásukat: munkahelyekben, nemzeti össztermékben, adóbevételben, exportban" - fogalmazott a volt miniszterelnök, hozzátéve: ez volt az egyik utolsó csepp a pohárban, amiért nem várt tovább a politikai szerepvállalással.

Mint az Index-nek mondta: nincs hitel, nincs tőke sincs, a versenyszférában kevesebb a munkahely, és az előrejelzéseik szerint mintegy ötvenezer munkahely fog még eltűnni a versenyszférából a következő két-három évben a legutóbbi intézkedések miatt.

Bajnai Gordon szerint a költségvetési hiány három százalék alá csökkentése látszólagos, nem fenntartható.

Hozzátette: egyszeri intézkedésekkel csökkentették a hiányt, például a magánnyugdíjpénzek államosításával. "Ezek a megtakarítások azonban a később nyugdíjba vonulóknak akár a nyugdíjuk 20-25 százalékát fedezték volna. Így a mostani kormány nem egy plusz havi, hanem 2,5-3 havi nyugdíjat vett el a majdani nyugdíjasoktól" - vélekedett.

Szerinte a legutóbb bejelentett lépések látványosan megölik a gazdasági növekedést. "Amennyivel csökkentik a hiányt, annyival rontják a növekedést, és a kisebb növekedés miatt nem fog bejönni annyi bevétel sem. Ez egy lefelé haladó spirál, amit a kormány dilettáns gazdaságpolitikája okoz" - fogalmazott Bajnai.

Index/Világgazdaság Online