Nőtt a munkabalesetek száma az első fél évben

Nőtt a munkahelyi balesetek számaVége a csökkenő tendenciának, 2012 első félévében nőtt a munkabalesetek száma Magyarországon. A változás okát a munkaerőpiaci szereplők vegyes összetételében, bővülésében látják a szakértők.

7500 munkabaleset történt Magyarországon 2012 első félévében. Ez a szám kétszázzal több mint 2011 első hat hónapjában - közölte a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH).

Az első fél évben ezzel megállt a balesetek számának csökkenő tendenciája, de a halálos munkabalesetek száma a tavalyi első féléves 41-ről 31-re csökkent.

Az NMH úgy véli, a munkabalesetek számának növekedése nem csak a foglalkoztatás bővülésének mértékével van összefüggésben. Hatással van rá munka világába belépők összetétele is- írja az MTI.

A munkabalesetek számát a munkaerőpiac bővülése is növeli

Mivel a munkaerőpiacon folyamatosan új vállalkozások jelennek meg és a munka világába újonnan belépő, sok esetben alacsony képzettségű vagy szakképzetlen munkavállalók, illetve új szakmával visszatérők, a fiatal munkavállalók munkába állása, vagy a fogyatékkal élő illetve az idősődő munkavállalók mind-mind sajátos kockázatokat hordoznak magukban, ezeket nem hagyhatja figyelmen kívül sem munkáltató, sem pedig a munkavédelmi hatóság.

Annak ellenére, hogy az országban átlagosan hetente két munkavállaló veszíti életét munkahelyi balesetben, egy felmérés alapján a magyarországi munkavállalók csak tized akkora arányban tartják komoly problémának a balesetveszélyt a munkahelyeiken az uniós átlaghoz képest.