Nem lesz nyugdíjkorhatár-emelés egy darabig

nyugdíjkorhatár emelésA jelenlegi gazdasági, társadalmi helyzetben a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartása látszik reálisnak, a nyugdíjkorhatár emelésére nincs kormányzati szándék - mondta Asztalosné Zupcsán Erika, szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár a Népszabadságnak adott interjúban.

- Az egyéni számlás modellel ellentétben a jelenlegi rendszerben attól, mert a munkáltató nem fizeti be a járulékot, a későbbi nyugdíjast nem fogja méltánytalanság érni. A jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartásához két dolog nagyon fontos: a dolgozónak legyen elegendő szolgálati ideje, a másik pedig, hogy legyen járulékalapja, ami alapján kiszámítható, hogy mennyi az átlagkeresete - fogalmazott Asztalosné Zupcsán Erika. Hozzátette: most is mindenkinek nyilvántartják az egyéni nyugdíjváromány-számláját.

A nyugdíjkorhatár emelésével kapcsolatban a helyettes államtitkár úgy fogalmazott, hogy miközben jelenleg 65 év a nyugdíjkorhatár, az emelés valójában még nem kezdődött el, hiszen aki 1952-ben született, az 2014-ben mehet nyugdíjba, 62,5 évesen.

Az emelés hatásai csak 2014-től lesznek érezhetők és a folyamat 2022-ig teljesedik ki.Népszabadság