Jövőre is támogatják a fogyatékkal élők foglalkoztatását

rokkantak támogatásaSoltész Miklós tájékoztatása szerint az erre szánt költségvetési keret az ideihez hasonlóan 2013-ban is nagyságrendileg 40 milliárd forint lesz. A kormányzat célja, hogy minél több ember kapjon lehetőséget a munkára, és a támogatási rendszer is teljesen egységes legyen - tette hozzá az államtitkár. Soltész Miklós a rokkantnyugdíj rendszerének átalakításával kapcsolatban elmondta: a törekvés az, hogy ha sikeres egy rehabilitációs foglalkoztatás, akkor lehetőség szerint ennek segítségével minél többen kerüljenek ki a munkaerőpiacra.

Az átalakítás legfontosabb része, hogy már nemcsak pénzbeli juttatást kaphatnak a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek, hanem azok piacra jutását is segítik. A közbeszerzési törvény módosításával ezt a lehetőséget kapják meg az állami és a magánvállalkozások - hangsúlyozta Soltész Miklós.


Az év elején bevezetett rehabilitációs kártya eredményeit ismertetve az államtitkár elmondta, hogy eddig több mint 6400 megváltozott munkaképességű ember élt a kártya kedvezményeivel, emellett 3800 munkaadó veszi igénybe ez ezzel kapcsolatos járulékkedvezményeket.


A rokkantnyugdíjasokat érintő, a kormányzat által módosított felülvizsgálati rendszerben mintegy ötezer ember nem élt a felülvizsgálat lehetőségével, ez pedig az adófizetőknek, valamint a valóban rehabilitációra vagy rokkantellátásra szorultaknak jelent könnyebbséget - jelezte Soltész Miklós. Hozzátette: az új vizsgálatokra a 2010-es adatokhoz képest csaknem húszezerrel kevesebben, mintegy 50 ezren jelentkeztek az idén.

Ez az adat jelzi, hogy a rendszert érdemes volt átalakítani, mivel azok jelentkeznek, akik az ellátásra valóban rászorulnak - fogalmazott az államtitkár. Az Emmi korábbi tájékoztatása szerint a felülvizsgálatok első féléves adatai szerint a vizsgálatra kötelezettek csaknem 60 százaléka nem volt rehabilitálható, így ők továbbra is rokkantsági ellátásban részesülnek. A vizsgálatra kötelezettek több mint 28 százaléka rehabilitációs ellátásban részesül, így a rehabilitációt követően visszatérhet a munkába.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: a rendszer átalakítása a 120 ezer lelkes nyírségi megyeszékhelyet nagyban érinti, ahol 14 274-en részesülnek rokkantellátásban vagy szociális járadékban. Emellett a rehabilitált foglalkoztatottak száma is elég magas, köszönhetően a városban működő, megváltozott munkaképességűeket alkalmazó vállalkozásoknak - tette hozzá a városvezető.

HR Portál