A legrosszabbul nálunk keresnek az orvosok

A Fizetesek.hu kutatói azt vizsgálták, a hazai egészségügyi dolgozók fizetése hol helyezkedik el a szomszédos országokhoz képest. Az internetes bérfelmérés eredményei alapján Magyarországon az egészségügyben a havi bruttó átlagfizetés nagysága 141.300 forint. Ez az összeg 24 százalékkal elmarad a szlovákiai 185.000 forintnak megfelelő eurótól, valamint 35 százalékkal kevesebb a csehországi 218.200 forintos átlagtól.

Hazánkban az egészségügyön belül az intézményigazgatók keresik a legtöbbet: az ő átlagfizetésük 366.100 forint, amely még így is elmarad más cégvezetők juttatásaitól. Őket már csak az orvosok követik a havi bruttó 222.600 forintos bérükkel. A kétszázezer forintos határt már csak a fogorvosok átlag 183 ezer forintos bére tudja megközelíteni, valamint a fogtechnikusok 152 ezres átlagbére már szintén magasabbnak számít. Az egészségügyben dolgozó többi munkavállaló - a nővérektől kezdve a gyógytornászokon keresztül egészen a mentőtisztekig - fizetése ugyanis csupán havi bruttó 130 ezer forint körül mozog.

A Szlovákiával és Csehországgal történő összehasonlítás során kiderült, hogy a legnagyobb különbség a bérek tekintetében a fogorvosoknál adódik: az északi szomszédoknál ebben a szakmában ugyanis egészen 45 százalékkal, a cseheknél pedig 34 százalékkal keresnek többet. A nővérek fizetése is 21, illetve 32 százalékkal magasabb a vizsgált másik két országban, az orvosoknál pedig Szlovákiánál 26 százalék, Csehországhoz képest pedig egészen 42 százalékos lemaradás mutatkozik - derül ki a felmérésből.