A kormány az öngondoskodás felé terel

öngondoskodás2012-től a munkáltató adó- és járulékmentesen fizethet az alkalmazottjának betegbiztosítást. Jövőre ez a szabály is változik, mert az adómentesség már csak a minimálbér 30 százalékára marad meg - írja a Népszabadság. A kedvezmény azonban továbbra is csak a vállalatoké, a magánszemélyek az egészségpénztári tagsággal juthatnának adókedvezményhez, ha magánbiztosítással is gondoskodni szeretnének egészségügyi ellátásukról.

Péteri János biztosítási szakértő szerint a változásnak, ha azt elfogadja a parlament, kedvező hatása lehet, hogy a most zsebből egészségügyre költött forintok egy részét az egészségpénztárak közvetítésével költheti el a lakosság. A szakember szerint elég nagy baj, hogy a magánfinanszírozás zsebből megy.

Kincses Gyula szakértő az OTP és a Portfolio.hu Öngondoskodás az egészség jegyében című konferenciáján arról beszélt, hogy valószínűleg le kell számolni azzal az illúzióval, amely szerint az egészségügyben "a bőség kosarából mindenki egyaránt vehet". Miután nem születtek meg azok a gyerekek, akiknek az utódai közteherviselővé válhatnának, és így az öregedő népesség egészségügyi költségeit, nyugdíját előteremtenék, mindenkinek magának kell azt megfinanszíroznia.

Sinkó Eszter közgazdász sorolta az arra utaló jeleket, hogy ez a folyamat már el is kezdődött. A munkáltatói társadalombiztosítási járulékot a döntéshozók átalakították szociális hozzájárulási adóvá. A szakember szerint ez azt is jelenti, hogy a befizetett közteherért cserébe nincs egészség- vagy nyugdíjszolgáltatási kötelezettsége az államnak.

Népszabadság