30 ezer fogyatékkal élő ember foglalkoztatását biztosítják

fogyatékkal élők számára állásajánlat30 ezer fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatását biztosítja az állam. A foglalkoztatóknak összesen 35 milliárd forintra van lehetőségük pályázni.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkára elmondta: tavaly fejeződött be a fogyatékossággal élők és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási támogatási rendszerének átalakítása, melynek révén a pályázati rendszeren keresztül a munkaadók könnyebben és egyszerűbben tudnak foglalkoztatni fogyatékkal élő munkavállalókat - számolt be róla az MTI.

Kártya a fogyatékkal élők foglalkoztatását vállaló kisebb cégeknek

A fogyatékkal élő munkavállalók elhelyezkedését segítendő a támogatási összeg egy részére a nagyobb cégek pályázhatnak, a kisebb vállalkozások pedig rehabilitációs kártya kiváltásával juthatnak hozzá a támogatásokhoz és a kedvezményekhez. A kártya előnye, hogy a cégeknek, melyek rendelkeznek vele, nem kell befizetniük a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót.

A kártya népszerűségét jelzi, hogy ezt már több mint négyezer cég és nyolcezer munkavállaló vette igénybe - tette hozzá a helyettes államtitkár. Mint elmondta, a megváltozott pályázati rendszer révén idén összesen harmincezer fogyatékkal élő ember foglalkoztatása biztosított több mint 300 vállalkozásnál. Az erre fordítható támogatás nagysága 35 milliárd forint, amelyet a költségvetésből finanszíroznak.

Kovács Sándor, a fogyatékkal élők nappali intézményét fenntartó egyesület alapító tagja elmondta, hogy a szervezet az akkreditációs eljárásban 70 millió forintot nyert 68 ember foglalkoztatására.